18 oktober 2009

MTB TT Phalempin (Fr) -18/10/2009

Een zondagmorgen als een andere, alleen waren er dit keer naast bikers opnieuw een aantal vreemde mannen onderweg. Op de ring rond Kortrijk stond een auto dwars over de pechstrook en het rechter baanvak, terwijl de chauffeur over de vangrail zijn maaginhoud aan het ledigen was. Net voorbij Rijsel stond er eentje in het midden van de snelweg, gelukkig al met de rood-blauwe zwaailichten aan zijn zijde. Maar echte stoere bikers laten zich door zo'n kleinigheden niet uit het lood slaan.

Aangekomen in Phalemphin de sportzaal in het donker gezocht (de verlichting werkt blijkbaar niet op zondag) en we gingen voor een kopje koffie. De ene na de andere kwam aan en het werd stilletjes licht buiten.

Met een twaalftal gingen we op weg. De aanloop was rustig en we gingen richting Carvin. Onze stuntman Peter ging even uit de bocht en overkop zonder goede reden, maar daarom niet minder leuk voor de toeschouwers. Vrijwel elk lichaamsdeel heeft al pijn gedaan tijdens het biken, maar dit moet toch de eerste keer zijn dat ik buikpijn had (van het lachen).

We reden verkeerd in een industriezone, maar reden al snel rond de vijvers in het moeras van Annay, waar we naar goede gewoonte al eens een extra lusje meepikten. De flyertjes op de tafels hadden ons gewaarschuwd voor parcours-wijzigingen wegens een wandeltocht op de Delta 3 terril in Oignies, maar toen bleek dat we er helemaal rond reden kon ik het niet meer verdragen.

Ik kneep de remmen dicht en zonder enig gemor had ik plotseling heel veel bikers in mijn spoor. Beetje links, beetje rechts en hop, daar gingen we het terrein op, waar ik maar even de avontuurlijke route volgde, in de hoop me ergens te herkennen. Na een paar honderd meter was het zover: bekend terrein.

We gingen rustig naar boven en ontdekten plots dat de route zelfs mooi uitgepijld was. De groep splitste zich en we deden hetzelfde parcours in omgekeerde volgorde. Gelukkig reed ik op kop toen we de "Moustache-afdaling" aandeden, anders konden we deze herdopen in de "Vinckier-afdaling". Die bult waar ik ooit eens "gevlogen" heb is toch zo verraderlijk...

We verlieten het terrein en kwamen gewoon weer op het parcours waar een bevoorrading zich aandiende. Alles wat we nodig hadden was aanwezig, zelfs oude pruimen ("waarschijnlijk nog overschot van hun toertocht van vorig jaar"). We gingen weer op weg, samen met een flink aantal verbaasde bikers, die duidelijk niet wisten uit welke grot wij tevoorschijn waren gekropen. Langs Ostricourt, waar we via het kleine terrilbos met kartingtrack annex vrijwel onmiddellijk de tweede bevoorrading binnensjeesden.

Wegens helemaal geen dorst en honger weer op weg (dit keer zonder oude pruimen) en een eerste bosje wilde ons tonen wat eraan zat te komen. Nog even een race met wat wielertoeristen en hop, het Foret Domaniale de Phalempin binnen voor de laatste 10 kilometer met zowel dreven als single track, waar sommigen onder ons maar niet genoeg van kregen... Het was meer echt genieten, vooral omdat we eerst nog een beetje snelheid konden maken eer we tussen de bomen konden crossen.

Nog tweehonderd meter veldwegels en we reden Phalempin terug binnen met een heel voldaan gevoel. Zonder Delta 3 was het parcours zeker hetzelfde niet geweest, maar we volgden enkel de pijltjes dus het zal wel in orde geweest zijn zeker?

Gereden afstand: 49.58 km
Totale rijtijd: 2:41'54
Gemiddelde snelheid: 18.4 km/u
Hoogste snelheid: 37.4 km/u
Hoogtemeters: 446 m



http://www.hinnaert.net/KML/2009Phalempin.kml



Grotere kaart weergeven

Geen opmerkingen: