23 augustus 2009

MTB TT Fouquieres (Fr) - 23/08/2009

Een ritje die niemand van ons nog gereden had. Parcours redelijk onbekend, maar er waren vier terrils aangekondigd. Organisatie gelinkt aan de plaatselijke dienst voor toerisme. Allemaal elementen die het niet evident maakten hiervoor te kiezen. De alternatieven, of beter het gebrek hieraan zorgden ervoor dat deze toch kwam bovendrijven.

De rit was gratis dus de inschrijving was iets vreemds. We dachten een koffietje te drinken, maar er was er geen. Jammer. Met zijn drie nog even gewacht op Slijkske en toen we vertrokken kwamen nog twee dapperen ons vervoegen. Hop, een lusje door het dorp en we waren vertrokken door het plaatselijke bosje in het moeras langs de spoorweg.

We ontdekten een verzameling bruggetjes, die smaller en smaller werden, gelukkig verlieten we het moeras voor ze te smal werden en reden recht naar de eerste terril van de dag: Fouquereuil. Een opwarmertje alvoor we verder gingen. De eerste 10 kilometer mocht ik vooraan rijden, maar toen was het teveel geweest voor Slijkcrosserke, die het niet meer kon aanzien hoe ik het gemiddelde naar beneden trok.

Gosnay, nummer twee waar we het terrein veel te vroeg verlieten. Hanzi was even spoorloos, toen hij een extra lusje had ingelast zonder ons iets te zeggen. Hij kwam terug en samen gingen we verder, een plaatselijke heuvel omhoog. We herkenden hier en daar tracks van andere ritten uit de buurt en een paar single tracks en een bosje later zag de horizon aan onze linkerkant er magnifiek uit: in de verte de twin-terrils van Loos-en-Gohelle, ernaast de "tafelberg" van Mazingarbe en dichterbij de terril omgebouwd tot skipiste in Noeux-les-Mines met ernaast een terril die we niet kenden.

Mooie terril voor ons, parcours naar rechts. Gelukkig bleek het parcours verderop de juiste richting aan te nemen tot we hem plotseling niet meer zagen. Twee verkenners reden een open vlakte over en kregen hem terug in het vizier. Wij erachter door een industriezone, het parcours zouden we straks wel terugvinden. Rechts een woonwijk binnen. Het leek alsof die terril afgesloten was, tot ik daar een half begroeid pad ontdekte langs de mais. Ik stond daar zodanig te kwijlen dat Hanzi me voorging. En... na even zoeken vonden we een opening in de begroeing.

Een eerste stukje klimmen met de bike op de schouder en dan eerst alles op het kleinste verzet leggen en vertrekken. Het bleek een zalige speeltuin te zijn daar in Noeux-les-Mines. Maar, we waren nog niet helemaal boven geraakt. Nog wat rondrijden en daar vonden we een pad dat de laatste klim mogelijk maakte. Klimmetjes, afdalingetjes, paadjes zoeken en paadjes maken en dan moesten we de uitgang terugvinden. Gelukkig hadden we boven even de omgeving in ons opgenomen en daar gingen we op zoek. We vonden snel de plek waar we binnengekomen waren, maar daar lag nog een heel stuk terril dat we niet gezien hadden, dus nog eerst dat stuk en dan door een pad in het maisveld terug naar het officiele parcours gaan zoeken. Alleen voor dit stuk terril zou ik al de verplaatsing maken.

We gingen op weg en de A-ploeg was erin geslaagd een kleine afstand te nemen. Ha neen he, dat zou ik niet laten gebeuren. Ik begon even te jagen en geheel tegen de gewoonte in reed ik boven de 40 per uur om ze in te halen wat lukte, maar toen ze daar een oude spoorwegbedding opreden waren ze weer vertrokken.

De terril van Verquigneul kwam uit het niets opgedoken en we gingen er weer tegenaan. Hier werden alle registers opengetrokken en konden we tevreden het terrein afrijden langs het voetbalveld om langs nog wat visvijvers tussen de bomen te gaan rijden. Van daar richting Verquin, waar we een aantal paadjes en trapjes namen om de snelweg over te steken richting aankomst. Ik zette de eindsprint in en haalde de A-ploeg bij, haalde ze in, maar kon het tempo niet aanhouden en moest ze laten gaan.

Een andere biker wurmde zich nog tussen ons, maar de B-ploeg maakte daar korte metten mee. Ik won de eindsprint voor de vierde plaats en we gingen binnen voor een drankje en een hapje. Het was sober, maar dit was een gratis rit, dus...

De rit zou zonder ons extraatje leuk zijn geweest, maar vooral eentje om "goesting te krijgen" naar meer. Onze 5 kilometer op de (ondertussen reeds omgedoopt tot) Forumbikers-terril maakten dit een avontuur dat uniek was en duidelijk nu al vraagt om meer van dattum.

Gereden afstand: 54.94 km
Totale rijtijd: 2:47'32
Gemiddelde snelheid: 19.7 km/u
Hoogste snelheid: 44.5 km/u
Hoogtemeters: 482 m



http://www.hinnaert.net/KML/2009Fouquieres.kml



Grotere kaart weergeven


Nog een kleine toegift... Het hoogtemeter-kaartje toont tussen de rode lijnen waar we op "onze" terril reden. Klik op de afbeelding voor meer detail.

Geen opmerkingen: