25 februari 2007

MTB TT Allennes-les-marais (Fr) - 25/02/2007

De forumbikers op uitstap buiten de provincie. Altijd een evenement. Afgesproken net even ten zuiden van Rijsel (nog altijd in het "graafschap Vlaanderen") om tegen 8u30 te kunnen vertrekken. Het werd een heel klein beetje later, maar de trein zette zich toch in gang.

We gingen een volle 150 meter over asfalt tot aan de rode lichten en dan waren we vertrokken. Onmiddellijk een kasseitje (en eentje dat niet herlegd is in 75 jaar) dat naar een eerste stuk off-road liep. Negen (9) kilometer verder draaiden we de weg op voor een volle 100 meter asfalt eer we de volgende kassei tegen wind opreden. Het eerste stuk asfalt van meer dan 300 meter was na 14 km.

De regen had de voorbije dagen duidelijk zijn werk gedaan. Slijk, zelfs op de kasseibaantjes, zorgde ervoor dat het overal flink oppassen was om niet al te veel te glijden. Tijdens dat eerste stuk hadden we dan nog een bui en flink wat tegenwind te verwerken.

Het aantal karresporen en de singletracks bleven zich in onwaarschijnlijk tempo opvolgen, hoogstens gescheiden door een asfaltbaan die we kruisten. Met andere woorden, elke 5 km was er een 5 meter recuperatiestrook ingebouwd. Net onvoldoende!

Na net geen twintig kilometer kwamen we in Wingles aan. Mountainbike heaven. Een stuk van een slordige 10 kilometer, met klimmetjes (en ik klim echt niet graag) en heel serieuze afdalingen, waar je toch best niet aan begint voor je eerste tourtocht. Op een bepaald ogenblik stond de voorzitter van de organiserende club toch maar even te waarschuwen dat het eigenlijk wel gevaarlijk was op dat stukje. Verder laveren tussen de bomen en korte bochtjes en allerlei technische stukjes maakten dit een zeer gesmaakte doortocht. Was de rest van de tocht enkel dit soort terrein geweest, ik deed de 75km, maar... De bevoorrading na de doortocht was eigenlijk best welkom. Genoeg van alles en vriendelijke mensen.

Terug op weg en daar passeerden we de start van het stukje door het terrein van Wingles... Ja dus, wijle weg voor een tweede doortocht. Ik liet de trein maar doorrijden, de passage langs de bevoorrading zou ze wel stoppen, maar reed dit stukje op mijn eigen tempo. Vreemd, maar de tweede passage was niet zo lang als de eerste, wel leuker.

En toen moesten we nog zo'n dikke twintig kilometer terug naar Allennes-les-marais. We reden de weg op en hadden opnieuw rode lichten. Blijkbaar zijn deze de aankondiging van wat zal komen... Van daar ging het naar het kanaal. Bestaat een single track van 10 kilometer? Ja, zelfs langer. We volgden de pijltjes voor de 40 kilometer, aangezien we al er al 10 extra hadden gereden in de "base de Wingles". Op een bepaald ogenblik stonden er bordjes die de vermoeiden een makkelijker parcours lieten rijden. Wat dat ander stuk daar dan geweest is weet ik niet, maar ik snakte naar een stukje asfalt. Het kwam niet. Ploeteren en baggeren en stampen en duwen, maar ik wilde niet toegeven aan de kramp die begon op te steken. Op het einde kwam daar weer zo'n verwaarloosde kassei aan en ik begon zowaar te jagen op een paar bikers die voor mij reden. Hoe sneller ik er was, hoe eer ik rustig kon sterven!

Jammer dat de bikewash te overbevolkt was en de douches te koud, maar het parcours was meer dan 90% echte off road en dan wil je wel iets door de vingers zien. Nog vlug genoten van een paar uiensoepjes, een half stokbrood en een biertje, allemaal aangeboden door het huis. Na nog paar biertjes terug naar de auto gestrompeld en de weg terug naar 'den belgiek' aangevat.

Het is duidelijk dat er 'flandriens' wonen aan beide kanten van de grens. Zeker tot volgend jaar.

Totale rijtijd: 3u37'40
Totale afstand: 52.59 Km
Gemiddelde snelheid: 14.4 km/u
Hoogste snelheid: 30.4 Km/u

Een paar Noord-Franse bikers hebben een videootje, dat een goed idee geeft van de site in Wingles. Echt de moeite om te bekijken.

Geen opmerkingen: