04 december 2006

MTB TT Pittem - 03/12/2006

Vorige week had ik mijn schoenen om zeep gereden in St.Baafs Vijve en ik was de hele week in het buitenland. Ik had nog geen nieuw gerief kunnen kopen, dus stonden we zondagmorgen om 9uur bij de fietsenboer om nieuw gerief te kopen. Tegen de tijd dat we in Pittem geraakten was het 10 uur.

Toen we ingeschreven waren zagen we VTT-tje al aan tafel zitten, gewassen en geblonken. Vreemd... Bleek dat hij na 10 km zijn pedaal had afgestampt en had moeten opgeven. Jammer, want als er nu iemand was die graag deze tocht had gereden was hij het wel.

Enfin, tegen 10u30 waren we onderweg en ja hoor, het begon onmiddellijk te regenen. Het kleine parcours rond de sporthal en die strook vettige modder tussen de bomen toonden onmiddellijk wat het zou worden: vettig en prettig. We draaiden links de weg op en kregen daar een windzweep in ons gezicht. Wel, eigenlijk duurde die wind tegen een volle 27 km. Lastig, lastig, maar we waren gekomen en zouden overwinnen. Aan de eerste bevoorrading bekeken we even of we nog een hoekje konden afsnijden door eventueel een andere splitsing te nemen, maar dan zouden we de kleiputten op het einde moeten missen. Neen, "Dat kon niet zijn!"

Ondertussen bleef dat ander liedje door ons hoofd spoken: "Door de wind, door de regen, dwars door alles heen..." Dat was het wel, dwars door alles heen. Stukjes BLOSO route afgewisseld met stukjes prive links en rechts, maar verdomme, die wind. Na de eerste bevoorrading kwamen we snel in Ardooie en ontdekten daar het veldrijdershoekje. Alles ging redelijk, tot ik boven die strook ontdekte waar er vrijwel geen rechte sporen waren. Alle sporen waren heel breed en gingen van links naar rechts. Voor ik er erg in had lag ik al op mijn zij de grondsoort te bestuderen. Plotseling was de wind niet meer tegen ons aan het vechten. Een hemelsbreed verschil, maar de regen hield nog niet op.

Nog een beetje gespeeld links en rechts en dan via Koolskamp naar de tweede bevoorrading. Bril even proper gemaakt en dan nog een paar honderd meter richting steenbakkerij. Een glooing naar beneden en wij op het specialisten pad. Niko stopte plotseling aan wat het einde van de wereld leek. Een stukje afdaling, dat ik toch net iets te veel vond. Ik bekeek het even en hield het dan voor bekeken en liet mij met fiets en al naar beneden glijden. Niko probeerde het rijdende, maar moest de fiets platgooien om niet helemaal in de dieperik te geraken. Iets te steil voor ons (en compleet kapotgereden tegen de tijd dat wij er aankwamen). Het tweede stukje was ook nogal tricky, maar daar reden we beiden gezwind af. Dan de lichte helling tot beneden door de modder, rond het paaltje RIP(*) draaien en terug naar boven. Niko vloekte als een ketter wegens een aanval van chainsuck en ik geraakte vrijwel boven. Een keer voet aan de grond gezet, maar toch opnieuw (kleine plateau) naar boven.

Honderd meter verder was het weer van datte. Een afdaling om U tegen te zeggen. Ik probeerde de linkerkant en gooide mijn fiets om toen ik een stapeltje kasseistenen tussen de modder zag liggen. Niko ging rechts "all the way" in één keer. Ik had twee keer plezier! En dan weer klimmen tot op grond-niveau. Zonder muds moet dit niet te doen zijn. Gelukkig waren we alletwee uitgerust (met banden, zeker niet voldoende geslapen) en we kwamen snel aan het laatste speeltje van de dag: een afdalingetje van een heuveltje, eindigend in vettige modder.

Hadden we niet heel de tijd tegen de wind moeten vechten, dan deden we de kleiputten zeker nog een keer, maar nu wilden we eigenlijk gewoon naar huis, voeten 'onder de stove'.

Dan nog 3-4 km (meestal verhard) terug naar Pittem en klaar was Kees. Helemaal doorweekt en koud (dju het was toch zo koud) aangekomen. Een roemloos einde wachte ons binnen in de sporthal: wegens al redelijk laat vrijwel niemand meer op den après. We lieten het niet aan ons hart komen en met de airco op 28 graden zijn we dan maar naar huis gereden na 2 glaasjes vitamine Tongerlo.

Totaal gereden afstand: 45.53km
Totale rijduur: 2:34:09
Gemiddelde snelheid: 17.73 km/u
Hoogste snelheid: 42.4 km/u

Achteraf gehoord op de radio: rukwinden to 95km/u...

* Recht In Put? Ik denk dat niemand daar recht in gereden is. Het modderspoor was eerder "Van boven naar onder van links naar rechts...")

Geen opmerkingen: