22 oktober 2006

MTB TT Oostrozebeke - 22/10/2006

Zondag 22 oktober... de mythische datum waarop VTT en 'zijn bende' hun toerke organiseren. Om 7u45-8u00 samen met Niko van bij mij thuis met de bike naar Oostrozebeke gereden (slechts 9-10 km) om daar tegen 8u30 te starten.

Heel in het kort uitgelegd: vanuit Oostrozebeke langs het kanaal tot in Emelgem terug naar Ingelmunster en dan langs de andere kant van het kanaal tot in Ooigem en terug naar Oostrozebeke. Zo klinkt het een onnozel tochtje, maar dat was het helemaal niet.

De eerste paar kilometer waren een beetje 'doorheen Oostrozebeke' om ons naar bekend terrein te brengen: het kanaal. Het eerste lange stuk (langs de Spano) tot aan het waterzuiveringsstation en containerpark in Ingelmunster zorgde er een beetje voor de lange sliert van 'zij die om 8u30 startten' een beetje uit elkaar werd getrokken. En dan het stuk langs de Mandel ingereden. Hier viel het al op dat er flink gemaaid was. Geen netels, geen bereklauw, gewoon een leuke single track. Op het einde kwam er plotseling zelfs nog een bochtje naar links, wat de aanzet voor een nieuwe lus bleek te zijn. De BLOSO routes van Ingelmunster en Meulebeke zijn dus nu een beetje aangepast!

Van daar verder naar het Kasteelbos in Ingelmunster. Daar ook een paar leuke extra bochten en lussen, om uiteindelijk op het kleinste blad naar boven uit het bos te rijden. Vandaar terug langs de Mandel naar Emelgem. Op dit ogenblik hadden we waarschijnlijk al wel 500 meter op verharde wegen gereden...

Eventjes de weg op om via het 'propere' stuk van de Beukendreef terug naar het kanaal te rijden. We vreesden dat we hier nogal veel op het jaagpad zouden moeten fietsen, maar niets was minder waar: stukjes bos, een paar redelijk techische stukken leidden ons naar een plaatselijk speelpleintje dat in een mountainbike speeltuintje was omgetoverd, dan terug het veld in naar een nieuw aangelegd stuk. Ongelofelijk wat de organisatie hier heeft klaargespeeld.

Via Hulste een paar kleinere stukjes off-road en dan richting Ooigem bos. En hier kwam dan een stuk technisch rijden waar geen einde aan kwam. Kort draaien en keren, slalom tussen de bomen, zeer berijdbare ondergrond. Het bos uit en dan het crossparcours op de hoek van het kanaal en de Leie. Laatst nog dit stukje gereden en er goed doorgekomen, deze keer ben ik 3 of 4 keer gevallen. Gewoon ontdekt dat mijn nieuwe pedalen wat losser zullen moeten worden afgesteld: ik kreeg mijn voeten niet los! Een keer wel serieus gevallen door mijn eigen stommiteit: in een zandput mijn voorwiel schuin gezet en over het stuur met mijn gezicht in het zand. Mijne copain wilde niet meer achter mij rijden!

Vanaf hier uiteindelijk langs het kanaal terug naar Oostrozebeke, naast de weg! Een aantal verraderlijke geulen en putten (sommige voor de gelegenheid met een klein bruggetje uitgerust), langs de geul waar 'Dark Dingo' tijdens de voorbereiding lelijk op zijn schouder is gevallen (met ziekenhuiswerk als gevolg).

En dan de aankomst. Dit moet de mooiste tocht uit de regio zijn. 70% off road in deze streek is echt vrijwel niet te geloven. Perfecte bepijling en hele leuke nieuwe stukjes, die waarschijnlijk door iedereen zullen worden gebruikt van nu af aan... Schrijf deze toer maar in de agenda voor volgend jaar.

Totaal 44.7 km 2u13
Gemiddeld 20.1 km/u
Maximum snelheid 32 km/u

Een leuke après en 5 Grimbergens later moesten we nog terug naar Izegem fietsen... We beslisten om niet gewoon langs de weg terug te rijden, maar om nog het Kasteelbos aan te doen. Daar kwamen we 'Filiberke' nog tegen, die nog na de middag was gestart. Een beetje staan kletsen in het bos en dan nog een beetje stampen op die trappers. Uit het bos gekomen dan maar op de weg gebleven en 'recht naar huis'.

Echt totaal 64.4 km 2u57
Gemiddeld 21.4 km/u

Geen opmerkingen: